UKK - Usein kysytyt kysymykset
-
Kuka voi hakea apurahaa?
Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö jakaa apurahoja tieteelliseen tutkimukseen. Säätiö jakaa ensisijaisesti apurahoja väitelleille tutkijoille ja väitöskirjan loppuvaiheessa oleville väitöskirjatutkijoille. Huomioi, että säätiö ensisijaisesti tukee tutkimusta suomalaisissa yliopistoissa tai suomalaisia tutkijoita ulkomailla.
Apurahaa ei myönnetä kongressimatkoja tai laite- ja materiaalihankintoja varten.
-
Teen tutkimusta aiheesta/alalla X, voinko hakea apurahaa?
Apurahoja myönnetään kaikille tieteenaloille pois lukien: lääketieteellinen tutkimus, tekniset tieteet, matematiikka, fysiikka ja kemia (mukaan lukien biokemia ja lääketieteellinen kemia).
-
Kuinka suurta apurahaa voin hakea?
Koko vuoden apurahan suuruus väitöskirjatutkijoille on 30 000 euroa ja 34 000 euroa väitelleille tutkijoille.
-
Millä kielellä tutkimussuunnitelma ja hakemus on laadittava?
Hakemuksen ja kaikki liitteet voi laatia suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
-
Mitä tarkoitatte nuorilla tutkijoilla?
Nuorella tutkijalla viittaamme tutkijan nuoruuteen tutkijanuralla, toisin sanoen tutkijoihin, jotka ovat juuri aloittaneet tutkimusuransa. Nuorilla tutkijoilla emme viittaa hakijan biologiseen ikään.
-
Väittelen vasta hakuajan päätyttyä, voinko silti hakea väitelleen tutkijan apurahaa seuraavalle tutkimusprojektilleni?
Kyllä voit. Selitä tilanteesi hakemuksessa ja lähetä säätiölle jälkikäteen lisätietoja.
-
Saan tietää pääsystä tohtoriohjelmaan vasta hakuajan päätyttyä, voinko silti hakea apurahaa?
Kyllä voit. Selitä tilanteesi hakemuksessa ja lähetä lisätietoja säätiölle myöhemmin. Huomioithan kuitenkin, että Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö myöntää ensisijaisesti apurahoja tohtoriopintojen loppuvaiheessa oleville tohtoriopiskelijoille.
-
Tuleeko hakemus lähettää postitse säätiölle?
Ei. Säätiö vastaanottaa ainoastaan hakemuksia, jotka on lähetetty sähköisen apurahajärjestelmämme kautta.
-
Kuinka monessa erässä apuraha maksetaan? Voinko saada sen kuukausittain?
Apuraha maksetaan yleensä yhdessä erässä. Mikäli haluat jakaa apurahan useampaan erään, esimerkiksi kahdelle verovuodelle, ole yhteydessä säätiön asiamieheen. Apurahaa ei makseta kuukausittain, vaan se tehdään aina isommissa erissä.
-
Voidaanko apuraha maksaa suoraan yliopistolleni/organisaatiolleni?
Apuraha maksetaan tilille, jonka apurahansaaja ilmoittaa sähköiseen järjestelmäämme. Voit antaa yliopistosi tai organisaatiosi tilinumeron ja y-tunnuksen järjestelmässä.
Huomioithan, että säätiö ei maksa erillistä yliopisto-/tilakorvausta apurahan päälle.
-
Kuinka paljon saan työskennellä apurahan ohessa?
Jokainen yksittäinen tapaus käsitellään erikseen, eikä ole mitään asetettua maksimimäärää (esim. 25%), joka automaattisesti sallitaan apurahan ohelle. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että apurahan turvin suoritettavan tutkimustyön tulee olla täysipäiväisen työn luonteista.
Yleinen käytäntö on, ettei apurahansaaja voi nauttia kahta samanaikaista apurahaa täysipäiväiseen työskentelyyn samanaikaisesti.
-
Kuinka paljon apurahaani verotetaan?
Suomessa verovelvollisten apurahansaajien apuraha verotetaan vuotuisen valtiollisen taiteilijapaurahan enimmäismäärän ylittävältä apurahan osalta. Tarkista vuotuinen verotusraja: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-ha...
Huomioithan myös, että apurahansaajat ovat velvollisia ottamaan pakollisen MELA-eläkevakuutuksen. Katso lisää: https://www.mela.fi/apurahansaajat/
-
Tutkimussuunnitelman rakenne ja pituus?
Tutkimussuunnitelman rakenteelle säätiöllä ei ole tarkkoja ohjeita. Kehoitamme seuraamaan yleisiä tiedealakohtaisia käytäntöjä.
Tutkimussuunnitelman enimmäispituus on kolme sivua. Mahdollisen kirjallisuusluettelon tai lähdeluettelon ei tarvitse mahtua annetuille kolmelle sivuille.
-
Miten suositus ja hakemus yhdistetään?
Suosituksen jättämiseen ei tarvitse koodia tai yksilöityä linkkiä. Suositus ja hakemus linkitetään hakijan nimen perusteella.
-
Koska ja miten apurahapäätökset julkaistaan?
Säätiön päätökset tehdään viimeistään kesäkuussa, tavallisesti toukokuun puolivälissä ja kommunikoidaan kaikille hakijoille sähköpostitse. Kaikkien apurahansaajien nimet ja tutkimusaiheet julkaistaan myös säätiön verkkosivuilla kesäkuun aikana.